back to top
Pátek, 20 září, 2024
magazin

Komplexní zdravotní pojištění cizinců – podle čeho vybírat?

Každý cizinec, který chce pobývat na území České republiky má zákonnou povinnosti si sjednat zdravotní pojištění pro cizince, které však může být v různém rozsahu, a to od libovolné pojišťovny, která tyto produkty na českém trhu poskytuje. Podle čeho je vhodné vybírat a jak je to s cenou tohoto pojištění?

Jaký je rozdíl mezi pojištěním nutné a neodkladné péče a komplexním zdravotním pojištěním cizinců?

Než se rozhodnete pro výběr pojištění, měli byste si ujasnit jakou formu pojištění hledáte. V případě, že si uzavřete levnější variantu pojištění, a to pojištění nutné a neodkladné péče pro cizince musíte počítat s tím, že nepokrývá třeba preventivní prohlídky a další léčebné úkony, pokud nejsou neodkladné v ohledu na váš aktuální zdravotní stav. To znamená, že pojištění nutné a neodkladné péče poskytuje pojistné krytí jen pro případ akutních zdravotních potíží. Tento typ pojištění je tak vhodný především v situacích, kdy chcete v Česku zůstat méně než 90 dnů.

Na dobu delší než výše zmíněných 90 dnů se pak doporučuje uzavřít komplexní zdravotní pojištění cizinců, které má vyšší limity pojistného plnění, a navíc je nezbytné si jej uzavřít pro získání dlouhodobého víza. Komplexní zdravotní pojištění kryje nejen preventivní zdravotnické prohlídky, ale i stomatologickou péči, ale i vyšší limity na léčivé přípravky.

Začněte srovnáním nejen podle ceny, ale i pojistných limitů

Nabídky jednotlivých pojišťoven často srovnávají na základě nabízené ceny, zajímat by vás však měly i samotné pojistné limity. Často se totiž může stát, že připlatíte jen pár set korun měsíčně a limity budou dvojnásobné a celkový rozsah pojištění bude větší.

Ideálně je tak použít některou z online kalkulaček komplexního zdravotního pojištění cizinců a jednotlivé nabídky si s rozvahou projít. Nutné si je pak uvědomit, že cenu pojistného ovlivňuje věk a pohlaví. Do kalkulačky tak hned od počátku vkládejte pravdivé údaje, jen tak získáte relevantní přehled o ceně nabízených produktů.

Vybírat můžete i ze zvýhodněných balíčků

Většina pojišťoven, které poskytují komplexní zdravotní pojištění cizinců, nabízí rovněž výhodné balíčky, jež jsou určeny například pro studenty. Zároveň je vhodné pamatovat i na to, že péči o těhotné je hrazen pouze z balíčku komplexního zdravotního pojištění pro těhotné.

Doporučujeme

Další články autora